Bydło
Nazwa angielska:
Cattle
Cattle
Definicja:
Zwierzęta domowe z gatunku Bos taurus (bydło) oraz Bubalus bubalis i Beefalo obejmujące: cielęta (byczki i jałówki w wieku poniżej 1 roku), młode bydło, tj. byczki i jałówki w wieku od 1 do 2 lat (nie ukończonych), pozostałe bydło w wieku 2 lat i więcej (ukończone 24 miesiące i więcej), tj. buhaje (rozpłodowe i kastraty), jałówki, krowy mleczne, tj. krowy, których mleko wykorzystywane jest wyłącznie do spożycia lub do produkcji wyrobów mleczarskich, krowy „mamki” (tj. krowy ras mięsnych i krzyżówek ras mięsnych, których mleko wykorzystywane jest do odchowu cieląt lub na pasze dla innych zwierząt).
Źródło definicji:
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1165/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie statystyk dotyczących zwierząt gospodarskich i mięsa i uchylające dyrektywy Rady 93/23/EWG, 93/24/EWG oraz 93/25/EWG (Tekst mający znaczenie dla EOG)
Miejsce publikacji: (Dz. Urz. UE L 321 z 01.12.2008, str. 1, z późn. zm.)
-
Instrukcja metodologiczna do Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.
Autor: Główny Urząd Statystyczny Biuro Spisów
Miejsce publikacji: GUS, Warszawa
Pojęcie podrzędne:
- Bydło dorosłe
- Bydło w wieku 2 lat i więcej
- Cielęta
- Młode bydło
Źródło: GUS