W 2018 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 7111,5 tys. ton, wzrost w stosunku do 2017 r. o 3,7%; mleko – 13767,8 mln litrów, tj. o 3,5% więcej niż w 2017 r.; jaja kurze – 11814,3 mln sztuk, tj. wzrost o 7,4% do poprzedniego roku.
W 2018 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 7111,5 tys. ton, wzrost w stosunku do 2017 r. o 3,7%; mleko – 13767,8 mln litrów, tj. o 3,5% więcej niż w 2017 r.; jaja kurze – 11814,3 mln sztuk, tj. wzrost o 7,4% do poprzedniego roku.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 484,8 kg, a mleka 939 litrów wobec odpowiednio 469,0 kg oraz 910 litrów w 2017 r.
W 2018 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5747 litrów i w stosunku do 2017 r. wzrosła o 1,1% (o 60 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 0,5 % i wynosiła 217 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.
Żywiec rzeźny
W 2018 r. wyprodukowano 7111,5 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 254,2 tys. ton (tj. o 3,7%) więcej niż w 2017 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5488,4 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 450,7 tys. ton, tj. o 4,0%.
W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2018 r. 5970,1 tys. ton żywca, tj. o 77,2 tys. ton (o 1,3% mniej) niż w 2017 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 84,0% produkcji krajowej.
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2018 r. według gatunków
Gatunek żywca | Wielkość produkcji w tys. ton | 2017=100 |
Wołowego łącznie z cielęcym | 1103,2 | 100,9 |
Wieprzowego | 2529,7 | 104,2 |
Baraniego | 3,0 | 106,3 |
Końskiego | 17,7 | 88,4 |
Drobiowego | 3451,7 | 104,4 |
Struktura gatunkowa produkcji żywca rzeźnego ogółem w 2018 r.
Mleko, jaja, wełna
W 2018 r. krajowa produkcja mleka krowiego wyniosła 13767,8 mln litrów i była wyższa od uzyskanej w 2017 r. o 463,2 mln litrów, tj. o 3,5%. Odnotowano zwiększenie wydajności mleka od jednej krowy o 1,1% z 5687 litrów w 2017 r. do 5747 litrów w 2018 r. Zaobserwowano również zwiększenie wydajności mleka od jednej krowy mlecznej o 2,5% z 6201 litrów w 2017 r. do 6258 litrów w 2018 r. Średnioroczny stan krów zwiększył się o 56,3 tys. sztuk (tj. o 2,4%), a krów mlecznych o 54,3 tys. (tj. 2,5%).
W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2018 r. 12849,4 mln litrów mleka (tj. o 3,3% więcej niż przed rokiem), co stanowiło 93,3% krajowej produkcji.
W 2018 r. produkcja mleka w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 939 litrów, tj. o 3,2% więcej niż w 2017 r.
Produkcja żywca rzeźnego, mleka krowiego, jaj kurzych w 2018 r. według województw
Żywiec rzeźny ogółem w tonach | Mleko w tys. litrów | Jaja kurze w tys. sztuk | |
Polska | 7111472 | 13767758 | 11814269 |
Dolnośląskie | 143885 | 182950 | 510853 |
Kujawsko-pomorskie | 548543 | 1047783 | 405802 |
Lubelskie | 339504 | 777071 | 388746 |
Lubuskie | 165474 | 108094 | 232187 |
Łódzkie | 540822 | 1029976 | 511975 |
Małopolskie | 158893 | 314427 | 579907 |
Mazowieckie | 1496101 | 3024838 | 2381842 |
Opolskie | 146328 | 290528 | 182983 |
Podkarpackie | 105324 | 180031 | 375462 |
Podlaskie | 366589 | 2834894 | 305912 |
Pomorskie | 426099 | 363479 | 416740 |
Śląskie | 279771 | 253557 | 396440 |
Świętokrzyskie | 220617 | 236385 | 299340 |
Warmińsko-mazurskie | 430058 | 1134274 | 203736 |
Wielkopolskie | 1504442 | 1838495 | 4326552 |
Zachodniopomorskie | 239022 | 150976 | 295792 |