Czy jest coś lepszego niż filiżanka aromatycznej kawy tuż po przebudzeniu? Profesjonalny automatyczny ekspres do kawy nie tylko zmieli ziarna i zaparzy idealną kawę, ale jeszcze okryje ją subtelną pianką. Taki poranek musi być udany! Czym cechuje się profesjonalny ekspres do kawy i jakie funkcje posiada? Jaki rodzaj ekspresu warto wybrać i czy ekspres automatyczny to dobry wybór? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej.
Czym cechuje się ekspres do kawy przemysłowy?
Kawa jest napojem, który odgrywa bardzo ważną rolę zarówno w naszej kulturze, jak i w kulturze wielu innych zakątków świata. Tradycyjne rytuały parzenia kawy zajmują sporo czasu, wymagają też odpowiedniej wiedzy i doświadczenia. Znaczenie ma wszystko- od wielkości ziaren po stopień ich zmielenia i ciśnienie wody. Znacznie prostsze rozwiązanie oferują ekspresy automatyczne, które umożliwiają szybkie przyrządzenie idealnej kawy o wysublimowanym smaku. Przemysłowe ekspresy do kawy to urządzenia znajdujące swoje zastosowanie w lokalach gastronomicznych, cukierniach czy barach. Tym, co odróżnia ekspres do kawy przemysłowy od ekspresów domowych jest moc. Przemysłowe ekspresy są znacznie mocniejsze, a poza tym posiadają większe pojemniki na ziarna kawy i wodę. To sprawia, że są w stanie obsługiwać większą ilość klientów. Skomplikowany proces parzenia kawy zostaje maksymalnie zautomatyzowany, co pozwala na lepsze dopasowanie przyrządzanej kawy do osobistych preferencji. Nieco bardziej skomplikowane są ekspresy przemysłowe kolbowe. W ich przypadku mamy większy wpływ na efekt końcowy dzięki dostosowaniu grubości zmielonego ziarna, temperatury i ciśnienia wody oraz innych istotnych parametrów.
Profesjonalne ekspresy z podłączeniem wody lub ze zbiornikiem
Ekspresy automatyczne przemysłowe występują zasadniczo w dwóch rodzajach. Pierwszym z nich są ekspresy z podłączeniem do wody. Posiadają one stałe podłączenie do wody przy użyciu wężyka i zestawu filtracyjnego. Taki rozwiązanie odciąża użytkownika, który nie musi pamiętać o regularny napełnianiu zbiornika. Drugim rodzajem ekspresów są ekspresy ze zbiornikiem wody. Posiadają one specjalny zbiornik, który jest częścią wyjmowaną i nie posiada stałego podłączenia do wody. Oznacza to, że konieczne jest regularne napełnianie go wodą. Które rozwiązanie jest lepsze? Trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Ekspresy ze zbiornikiem są bardziej mobilne i nie ma znaczenia, w jakiej odległości od źródła wody zostaną zainstalowane. Ekspresy ze stałym podłączeniem do wody natomiast wymagają zwykle dodatkowego nawiercania blatu i muszą być instalowane w pobliżu źródła wody, są jednak wygodniejsze w zastosowaniu.
Czy warto wybierać ekspresy automatyczne?
Profesjonalny ekspres automatyczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze niż tradycyjne ekspresy do kawy. Wystarczy nacisnąć przycisk, a maszyna zajmie się resztą, od mielenia kawy po parzenie napoju. Wbudowany młynek zapewni optymalny poziom zmielenia ziaren, spieniacz do mleka stworzy delikatną piankę. Ekspresy automatyczne często oferują szybkie przygotowywanie kawy. Wiele nowoczesnych ekspresów automatycznych wyposażonych jest w funkcje oszczędzania energii, które mogą być korzystne dla świadomych ekologicznie miłośników kawy. Większość ekspresów umożliwia przygotowanie różnych rodzajów kawy- kawy mleczne, latte macchiato czy cappuccino- za dotknięciem jednego przycisku. Prostota obsługi i łatwość czyszczenia zdecydowanie przemawiają za zakupem ekspresu automatycznego przemysłowego, który sprawdzi się w każdym obiekcie gastronomicznym i nie tylko.