Mieszalniki to nowoczesne maszyny, których zadaniem jest intensyfikacja procesu mieszania składników w celu uzyskania gotowego produktu. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje urządzeń. Do najbardziej popularnych należą mieszalniki spożywcze, farmaceutyczne oraz kosmetyczne.
Co to są mieszalniki?
Są to maszyny, które mieszają, emulgują, homogenizują lub w inny sposób łączą materiały tworząc jednolitą substancję. Jako wsad może służyć praktycznie każdy surowiec, zarówno w formie stałej, jak i płynnej czy półpłynnej.
Mieszalniki to przeważnie dosyć skomplikowane, precyzyjne i wyposażone w aparaturę pomiarową urządzenia, które mają zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Trzon konstrukcji stanowi duży zbiornik, najczęściej wykonany ze stali nierdzewnej odpornej na działanie substancji chemicznych.
Mnogość zastosowań mieszalników wynika głównie z wydajności i skuteczności procesu łączenia substancji. Istnieje również wiele typów urządzeń, co ułatwia dopasowanie do konkretnego zastosowania.
Jak działają?
Podstawowe zadanie mieszalników jest zawsze taki same i polega na prawidłowym zmieszaniu dwóch lub więcej składników, niezależnie od tego, czy są to podobne, czy różne rodzaje substancji. Sprzęt ten umożliwia wywołanie reakcji między poszczególnymi elementami wsadu w celu uzyskania pożądanego efektu.
Szczegółowy sposób działania mieszalnika zależy od typu urządzenia. W powszechnie stosowanych technologiach łączenie składników następuje w wyniku ruchu mieszadeł. Tak długo przerabiają one rozmaite substancje, aż powstanie jednolity produkt.
Dzięki mieszalnikom możliwa jest intensyfikacja procesów wymiany ciepła i masy oraz przyspieszenia reakcji chemicznych. Dlatego są one bardziej wydajne niż inne urządzenia o podobnych właściwościach. Mieszanie może odbywać się nie tylko mechanicznie, ale również pneumatycznie, hydraulicznie, a nawet przy użyciu ultradźwięków.
Najczęściej jednak stosuje się metodę mechaniczną, a więc za pomocą mieszadeł, których rodzaj determinuje sposób cyrkulacji substancji. Na przykład mieszadła kotwicowe lub skrobakowe generują okrężny przepływ surowców. Natomiast łopatowe lub turbinowe tworzą promieniowy przepływ substancji.
Mieszanie, w zależności od typu wsadu oraz potrzeb, może odbywać się szybko lub wolno. Ponadto urządzenia można również podzielić na jedno-, dwu- i trójpłaszczowe. Najbardziej zaawansowane pod względem technologicznym są mieszalniki z potrójną ścianą. Mają one płaszcz grzewczo-chłodzący, który umożliwia podgrzewanie, schładzanie lub utrzymywanie stałej temperatury w zbiorniku.
Operatorzy są zwykle w stanie w taki sposób zaprogramować urządzenia, aby kontrolować prędkość wirowania, temperaturę i długość pracy. Wiele mieszalników daje również możliwość dodawania składników do mieszanki w określonych odstępach czasu.
Gdzie mieszalniki znajdą zastosowanie?
Mieszalniki są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym i kosmetycznym. Należą do najważniejszych urządzeń, które służą do wymieszania rozmaitych substancji. Do każdej branży dedykowany jest przeważnie inny rodzaj sprzętu.
Zastosowanie mieszalnika przemysłowego skraca czas procesów produkcyjnych, przyczyniając się do zwiększenia wydajności. Tego typu sprzęt umożliwia tworzenie niezbędnych mieszanek przy niewielkim nakładzie siły roboczej i kapitału.
Przetwórstwo chemiczne wiąże się z wieloma wyzwaniami, które wymagają od dostawców sprzętu, specjalistycznej wiedzy i zrozumienia sektora. Dlatego mieszalniki chemiczne muszą być tak zaprojektowane, aby zachodzące w nich reakcje był zarówno bezpieczne, jak i wydajne.
Na przykład mieszalniki kosmetyczne pracują z różnymi emulsjami, płynami i pastami, dlatego muszą być wykonane z odpowiedniej jakości materiałów. Przeważnie do konkretnej substancji dobiera się odpowiedni typ mieszadeł.
W przemyśle kosmetycznym mogą mieć również zastosowanie mieszalniki homogenizujące, które przeznaczone są do pracy w atmosferze próżni i nadciśnienia. Ich użycie eliminuje problem zapowietrzenia produktu podczas intensywnego procesu homogenizacji.
Mieszalniki są również powszechnie wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, szczególnie tam, gdzie wymagana jest masowa produkcja leków. Znacznie ułatwiają pracę – wystarczy tylko zaprogramować mieszalnik farmaceutyczny, aby uzyskać określoną reakcję i stopień wymieszania.
Z kolei w przemyśle spożywczym wymagana jest przede wszystkim duża sterylność i higiena. Dlatego urządzenia powinny charakteryzować się specjalną konstrukcją i wyjątkową szczelnością. Mieszalniki spożywcze wykorzystywane są często w produkcji majonezów, przypraw, jogurtów, sosów itp.
Dodatkowe informacje znajdziesz również na https://bies.org.pl/mieszalniki-jakie-sa-ich-rodzaje-cz-1/.
Gdzie można je kupić?
Kupując sprzęt do mieszania przemysłowego, postaw na najlepsze rozwiązania na rynku dostosowane do specyfiki zakładu. Mieszalniki BIES to różnego typu wydajne urządzenia, które z pewnością sprostają wymaganiom każdej branży – farmaceutycznej, chemicznej czy spożywczej.
Inżynierowie firmy BIES mają wysokie kompetencje i rozumieją potrzeby współczesnych zakładów produkcyjnych. Dlatego wykwalifikowany personel może opracować optymalne rozwiązanie z wykorzystaniem odpowiednich podzespołów.