• O Portalu
  • Polityka Cookies
  • Polityka prywatności
  • Kontakt z redakcją
wtorek, 28 marca, 2023
  • Zaloguj
Portal Statystyczny
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Ludność
    • Polityka
    • Edukacja
    • Nauka
    • Kultura
  • Gospodarka
    • Przemysł
    • Energia
    • Budownictwo
    • Handel
    • Rolnictwo
    • Obronność
    • Transport
  • Warunki życia
  • Zdrowie
  • Technologie
  • Środowisko
  • Słownik pojęć
  • Wielkości i wskaźniki
  • Ludność
    • Polityka
    • Edukacja
    • Nauka
    • Kultura
  • Gospodarka
    • Przemysł
    • Energia
    • Budownictwo
    • Handel
    • Rolnictwo
    • Obronność
    • Transport
  • Warunki życia
  • Zdrowie
  • Technologie
  • Środowisko
  • Słownik pojęć
  • Wielkości i wskaźniki
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Portal Statystyczny
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Technologie

Półprodukty najczęściej wykorzystywane w cukiernictwie

18 marca 2023
Technologie
Poleć na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Półprodukty cukiernicze są wykorzystywane na różnych etapach produkcji. Powstają one z innych surowców cukierniczych, ale nie są produktami końcowymi. Stosuje się je do nadziewania, przekładania i wy­kańczania ciast, ciastek i tortów. Mają wpływ na wygląd wyrobów cukierniczych oraz poprawiają ich smak. Najbardziej ogólnie można podzielić półprodukty cukiernicze na masy cukiernicze, syropy glukozowe i pomady cukiernicze. Które stosowane są najczęściej i do jakich słodyczy są dodawane? Aby dowiedzieć się więcej, koniecznie czytaj dalej!

Masy cukiernicze

Najbardziej popularnymi półproduktami wykorzystywanymi w cukiernictwie są masy cukiernicze. Służą one do przekładania warstw tortów, nadziewania ciastek oraz ozdabiania powierzchni wypieków. Konsystencja mas cukierniczych musi być jednolita i oczekuje się, że będą się dobrze rozsmarowywać. Mogą być wykonane z różnych składników, takich jak czekolada, bita śmietana, masło, różne typy serów, mak oraz orzechy. Są one słodzone cukrem albo jego substytutami, takimi jak ksylitol, sorbitol czy erytrytol. Jeśli doda się do nich owoce lub olejki, można osiągnąć pożądany smak, z kolei dodatek barwnika zapewni im oczekiwany kolor.  

Masy cukiernicze wykonywane na zimno najczęściej są tworzone na bazie bitej śmietany. Służą głównie do przekładania tortów. Z kolei masy wykonywane na ciepło są bardziej nietrwałe, dlatego używa się ich do dekorowania i łączenia elementów.  

Warto również wspomnieć w tym miejscu o masie cukrowej. Jest to masa powstała z cukru pudru, glukozy wody i żelatyny. Ma ona zupełnie inną konsystencję niż omówione wyżej masy, jest elastyczna, przypomina glinę. Dzięki temu można z niej formować różne kształty i figury, które zdobią torty i ciasta. Możliwe jest również ozdobienie całego tortu poprzez rozwałkowanie masy i rozciągnięcie jej na całej powierzchni.  

Syropy glukozowe

Kolejnymi półproduktami wykorzystywanymi w cukiernictwie są syropy glukozowe. Są to półpłynne roztwory cukrów uzyskiwane w procesie hydrolizy skrobi. Oprócz tego, że mają wpływ na słodki smak produktu końcowego, mają one wiele innych właściwości, które są przydatne w przemyśle cukierniczym. Po pierwsze i najważniejsze nie krystalizują się one tak jak cukier. Jeśli używane są do wyrobów mrożonych, takich jak lody czy mrożone desery, ograniczają w nich wzrost kryształków lodu. Ogólnie mówiąc cukiernicy korzystają z syropów glukozowych, gdyż odpowiadają one za stabilizację i nadają wilgotność wyrobom.

Jednym z rodzajów syropów glukozowych jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jak sama nazwa wskazuje, zawiera glukozę i fruktozę w różnych proporcjach, ale zawartość fruktozy nie przekracza zwykle 50%. Sprawia to, że ma słodszy smak w porównaniu z innymi syropami glukozowymi. Jest on czynnikiem stabilizacji wilgoci i podobnie jak inne syropy glukozowe zapobiega krystalizacji. Ma również za zadanie nadanie słodyczom plastyczności, gładkości i połysku. Jest dodawany do dżemów, by się nie krystalizowały, zaś ciastom i ciasteczkom nadaje wilgoci i miękkości. Odpowiada również za połysk w lukrach.

Pomady cukiernicze

Pomady cukiernicze służą do glazurowania i nadziewania. Nadają one smak i ułatwiają proces produkcji wyrobów. Są to gęste i plastyczne masy, które powstają w wyniku gotowania, ochłodzenia i ubicia roztworu cukrowego lub mlecznego. Ze względu na użyte składniki można wyróżnić pomady wodne i mleczne. 

Pomady wodne muszą być poddane procesowi podgrzewania i rozcieńczania, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Mają one zazwyczaj barwę białą lub przezroczystą, ale możliwe jest nadanie im pożądanego koloru poprzez dodanie barwnika. Można nimi dekorować babki, pączki czy drożdżówki. Istnieją również pomady wodne z dodatkiem glukozy krystalicznej. Są one bardziej elastyczne i używa się ich do glazurowania wypieków o dużej powierzchni, na przykład tortów.

Z kolei pomady mleczne mają bardziej aksamitną konsystencję, ze względu na dodatek mleka. Najczęściej służą do dekoracji pralinek, czekoladek i wafelków.

Podsumowanie

Półprodukty w cukiernictwie mają zdecydowanie wiele zastosowań i cukiernicy nie bez powodu chętnie z nich korzystają. W tym biznesie jest ważny nie tylko smak wyrobu, ale również konsystencja i wygląd. W osiągnięciu odpowiednich tekstur i estetycznej prezentacji słodyczy pomagają właśnie masy cukiernicze, syropy glukozowe i pomady cukiernicze. Są one wykorzystywane na różnych etapach produkcji wyrobów i znacznie je ułatwiają. Dlatego warto zapoznać z ich funkcjami i zastosowaniami, gdyż pewnym jest, iż nadadzą wypiekom niezwykłego charakteru.

Tagi: Artykuł zewnętrzny
Poprzedni artykuł

Mieszalniki – czym są? Jakie mają zastosowania i gdzie można je kupić?

Kolejny artykuł

Co to jest koszyk inflacyjny. Jak GUS liczy inflację – zmiany w 2023 roku

Podobne artykuły

Mieszalniki – czym są? Jakie mają zastosowania i gdzie można je kupić?
Technologie

Mieszalniki – czym są? Jakie mają zastosowania i gdzie można je kupić?

przez redakcja
17 marca 2023
Czym jest automatyzacja procesów produkcyjnych?
Technologie

Czym jest automatyzacja procesów produkcyjnych?

przez redakcja
7 marca 2023
Zagrożenia związane z korzystaniem z mediów społecznościowych przez nasze dzieci
Technologie

Zagrożenia związane z korzystaniem z mediów społecznościowych przez nasze dzieci

przez redakcja
20 lutego 2023
Kolejny artykuł
Co to jest koszyk inflacyjny. Jak GUS liczy inflację – zmiany w 2023 roku

Co to jest koszyk inflacyjny. Jak GUS liczy inflację - zmiany w 2023 roku

Darmowy kreator wirtualnych spacerów Darmowy kreator wirtualnych spacerów Darmowy kreator wirtualnych spacerów

NAJNOWSZE W SERWISIE

Najważniejsze zasady dotyczące czasu pracy kierowców
Gospodarka

Najważniejsze zasady dotyczące czasu pracy kierowców

przez redakcja
24 marca 2023
0

W zawodzie kierowcy samochodu ciężarowego - i nie tylko! - ogromnie istotny jest czas pracy. Nie może on być na tyle...

Czytaj więcej
Kiedy plastyka brzucha jest dobrym wyborem?

Kiedy plastyka brzucha jest dobrym wyborem?

24 marca 2023
Kościół katolicki – ilu Polaków bierze udział niedzielnych w mszach?

Kościół katolicki – ilu Polaków bierze udział niedzielnych w mszach?

24 marca 2023
Brama ogrodzeniowa – przesuwna czy rozwierana?

Brama ogrodzeniowa – przesuwna czy rozwierana?

24 marca 2023
Co to jest koszyk inflacyjny. Jak GUS liczy inflację – zmiany w 2023 roku

Co to jest koszyk inflacyjny. Jak GUS liczy inflację – zmiany w 2023 roku

22 marca 2023

POLECAMY RÓWNIEŻ

Polska przed 1939 r. i po 1945 r. – porównanie najważniejszych wskaźników

Polska przed 1939 r. i po 1945 r. – porównanie najważniejszych wskaźników

10 lutego 2023
Spożycie alkoholu w Europie

Spożycie alkoholu w Europie

20 listopada 2022
Podziały administracyjne Polski 1946 – 1998 – mapy

Czy czeka nas powrót do 49 województw? Jak kształtował się podział administracyjny Polski.

20 lipca 2020
Liczba osób LGBT w Europie i w Polsce

Liczba osób LGBT w Europie i w Polsce

29 września 2020
Tragiczne statystyki. Coraz więcej dzieci odbiera sobie życie w Polsce

Tragiczne statystyki. Coraz więcej dzieci odbiera sobie życie w Polsce

8 lutego 2022
  • O Portalu
  • Polityka Cookies
  • Polityka prywatności
  • Kontakt z redakcją

InfoImagine. Copyright © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Ludność
    • Polityka
    • Edukacja
    • Nauka
    • Kultura
  • Gospodarka
    • Przemysł
    • Energia
    • Budownictwo
    • Handel
    • Rolnictwo
    • Obronność
    • Transport
  • Warunki życia
  • Zdrowie
  • Technologie
  • Środowisko
  • Słownik pojęć
  • Wielkości i wskaźniki

InfoImagine. Copyright © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej