O tej porze roku dynie są szczególnie popularne, niezależnie od tego, czy służą do gotowania smacznych posiłków, czy rzeźbienia w nich twarzy w celu zrobienia upiornych lampionów. Według danych Eurostatu Polska jest piątym producentem dyni w Europie, plony sięgają niemal 70 tysięcy ton.
W 2019 r. ok. 25 000 hektarów w Unii Europejskiej było przeznaczonych pod uprawę dyń i innych dyniowatych. Państwa członkowskie, które wyprodukowały ich najwięcej to: Francja (129 400 ton), Hiszpania (129 100 ton), Niemcy (86 000 ton), Portugalia (72 700 ton) i Polska (68 500 ton).

Produkcja dyń i innych dyniowatych w Unii Europejskiej w 2019 r. (w tysiącach ton, wybrane kraje)

Dynie w Polsce zbiera się od połowy września do listopada. Ważne jednak, by zdążyć przed przymrozkami, gdyż przemrożona dynia szybko się psuje. Do jedzenia najlepsze są te niezbyt duże, o wadze ok. 2-2,5 kg. Jeśli przechowuje się je w suchym i chłodnym pomieszczeniu, mogą leżeć do grudnia.