Pandemia koronawirusa wpłynęła niekorzystnie na polską branżę pieczarkarską. W 2021 r. w porównaniu z 2019 r. Polska odnotowała spadek udziału w światowym eksporcie o 1,5 pkt. proc., a beneficjentami były przede wszystkim Irlandia (wzrost o 3,5 pkt. proc.) i Kanada (0,7 pkt. proc.). Mimo tego w 2021 r. Polska utrzymała pozycję światowego lidera w eksporcie pieczarek z 32-proc. udziałem w światowym eksporcie.
Będąca na drugiej pozycji Kanada osiągnęła udział 20-proc., zaś trzecia Holandia – 14-proc.. Według statystyk GUS, w ostatniej dekadzie wartość polskiego eksportu tych grzybów na rynki światowe wzrosła o ok. 47 proc., zaś wolumen o ponad 27 proc.. Pieczarki z Polski (od lat nasza specjalność eksportowa) cieszą się uznaniem wśród odbiorców zagranicznych ze względu na niższą cenę niż oferowana przez producentów z Europy Zachodniej, a także z uwagi na bardzo wysoką jakość (zbiór grzybów w większości odbywa się ręcznie). W ostatnich latach ok. 60-70 proc. produkcji trafiało na eksport.
Eksport pieczarek z Polski w latach 2012-2022 (w mln EUR)
W 2021 r. wartość polskiego eksportu pieczarek stanowiła 50,3 proc. łącznych wpływów z eksportu wszystkich świeżych warzyw. W ubiegłym roku rodzimi producenci sprzedali za granicę ponad 232 tys. ton pieczarek o wartości blisko 400 mln EUR. W porównaniu z 2019 r. (czyli ostatnim rokiem przed pandemią) wartość dostaw na rynki zagraniczne zwiększyła się o 10,6 proc., zaś wolumen eksportu wzrósł o 9,5 proc. Rynkiem zbytu dla grzybów z Polski są państwa Europy odpowiadające za ponad 99 proc. polskiego eksportu. Pod względem wartości eksportu największymi odbiorcami były Wielka Brytania z udziałem 26,3 proc., Niemcy (25,2 proc.) oraz Francja (15,1 proc.). Wśród liczących się nabywców można wymienić: Grecję, Holandię i Szwecję (udziały po 4,1 proc.). Sama UE stanowiła 71 proc. łącznych dostaw pieczarek z Polski.
W okresie I-V 2022 r. eksport branży pieczarkarskiej wciąż rósł. Jego wartość sięgnęła blisko 195,2 mln EUR, czyli o 19,1 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2021 r. O 9,6 proc. wzrosła również ilość eksportowanych grzybów – z 96,2 tys. t do 105,4 tys. t. Choć branża podniosła się po pandemii, zagrażają jej rosnące koszty produkcji, które mogą zmniejszać przewagi cenowe osiągane dotąd na rynkach europejskich. Długoterminowo rosnąca popularność pieczarek będzie wpływać pozytywnie, z uwagi na coraz popularniejszą dietę wegetariańską.
Źródło: Tygodnik Gospodarczy PIE