Polska należy do znaczących producentów rolnych w Unii Europejskiej. Jesteśmy trzecim, po Francji oraz Niemczech, producentem zbóż – w 2012 r. 10,2% zbiorów całej Unii Europejskiej pochodziło z Polski. Zboża zajmują w Polsce ok. 70% ogólnej powierzchni zasiewów, spośród których największą część stanowi pszenica. W 2012 r. Polska z udziałem 6,5% w produkcji unijnej zajęła 4. miejsce pod względem wielkości zbiorów pszenicy (po Francji, Niemczech
oraz Wielkiej Brytanii). Znaczącą rolę w polskim rolnictwie odgrywa produkcja żyta. Pomimo malejącej od 2004 r. produkcji tego zboża Polska nadal znajduje się na jednej z czołowych pozycji w UE pod względem powierzchni zasiewów oraz produkcji. W 2012 r., ze zbiorami stanowiącymi niemal 1/3 całkowitej produkcji UE, Polska była drugim po Niemczech producentem tego zboża. W związku ze zmianą stylu życia, w tym nawyków żywieniowych, przejawiających się m.in. stopniowym obniżaniem spożycia ziemniaków, w Polsce obserwowano ograniczenie ich produkcji. Mimo to
w 2012 r. Polska była drugim (po Niemczech) unijnym producentem tego surowca, z udziałem 16,6% w całkowitej produkcji UE. Polska jest także znaczącym producentem buraków cukrowych – w 2012 r. udział naszego kraju w produkcji unijnej wyniósł 10,7%. Polskie rolnictwo ma również istotny udział w produkcji warzyw gruntowych, owoców jagodowych oraz owoców z drzew.