Drób
Drób
Nazwa angielska:
Poultry – total
Poultry – total
Definicja:
Ptactwo domowe w wieku powyżej 2 tygodni obejmujące: drób kurzy, tj. ptactwo z gatunku Gallus gallus (brojlery, kury i koguty na rzeź, kury nioski do produkcji jaj konsumpcyjnych, kury nioski do produkcji jaj wylęgowych); indyki, tj. ptactwo z gatunku Meleagris spp. (indyczki, indory i indyczęta, łącznie z broilerami indyczymi); gęsi, tj. ptactwo z gatunku Anser anser domesticus (gęsi, gąsiory i gęsięta, łącznie z brojlerami gęsimi); kaczki, tj. ptactwo z gatunku Anas i Cairina moschata (kaczki, kaczory i kaczęta, wraz z brojlerami); drób pozostały, np. perliczki (gat. Numida meleagris dom.), przepiórki (gat.Coturnix spp.), strusie (gat. Struthio camelus), pawie (gat. Pavo), łabędzie (gat. Cygnus), gołębie (gat. Columbinae spp.) i inne. Nie ujmuje się ptactwa utrzymywanego do celów łowieckich, a nie do produkcji mięsa
Źródło definicji:
-
Instrukcja metodologiczna do Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.
Autor: Główny Urząd Statystyczny Biuro Spisów
Miejsce publikacji: GUS, Warszawa
Pojęcie podrzędne:
- Brojlery
- Drób kurzy
- Drób pozostały
- Gęsi
- Indyki
- Kaczki
- Pisklę
- Strusie
Źródło: GUS