Drób kurzy
Drób kurzy
Nazwa angielska:
Poultry – hens, cocks and broilers (fowls)
Poultry – hens, cocks and broilers (fowls)
Definicja:
Ptactwo domowe z gatunku Gallus gallus (kura domowa) w wieku powyżej 2 tygodni obejmujące: brojlery, kury i koguty dorosłe z chowu przydomowego z przeznaczeniem na rzeź, kury nioski, utrzymywane w celu uzyskania produkcji jaj konsumpcyjnych lub/i wylęgowych.
Źródło definicji:
-
Wytyczne dla ankietera GUS – reprezentacyjne badanie pogłowia bydła, owiec i drobiu oraz produkcji zwierzęcej w gospodarstwach indywidualnych reprezentacyjne badanie użytkowania gruntów, powierzchni zasiewów i pogłowia zwierząt gospodarskich
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: GUS, Warszawa
Pojęcie podrzędne:
- Kury i koguty na rzeź
- Kury nioski do produkcji jaj konsumpcyjnych
- Kury nioski do produkcji jaj wylęgowych
Źródło: GUS