Zwierzęta gospodarskie
Livestock
Definicja:
Zwierzęta znajdujące się w gospodarstwie o północy w dniu referencyjnym badania oraz zwierzęta wysłane na redyki, wypasy i do bacówek. Do zwierząt gospodarskich zalicza się następujące gatunki: koniowate (z gatunku Equus caballus, Equus sinus), bydło (z gatunku Bos taurus, Bubalus bubalis, Beefalo), świnia (z gatunku Sus scrofa domestica), owce (z gatunku Ovis aries), kozy ( z podgatunku Capra aegagrus hircus), drób (z gatunków: Gallus Gallus – kury; Meleagris spp. – indyki; Anas spp. i Cairina moschata – kaczki; Anser anser dom. – gęsi; Coturnix spp. – przepiórki; Numida meleagris dom. – perliczki; Columbinae spp. – gołębie; Struthio camelus – strusie; Pavo – pawie; Cygnus – łabędzie i inne, ale bez ptactwa utrzymywanego do celów łowieckich, ani do produkcji mięsa), króliki (z gatunku Oryctolagus cuniculus), zwierzęta futerkowe (samice; łącznie wszystkie gatunki),rodziny pszczele (pszczoły miodne – rodzina Apis) oraz pozostałe zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie rolnym dla produkcji mięsa (np. sarny, daniele, dziki itp.).
Pojęcie podrzędne:
- Bydło
- Drób
- Konie
- Kozy
- Króliki (samice)
- Owce
- Pień pszczeli
- Pozostałe zwierzęta utrzymywane na rzeź
- Świnie – Trzoda chlewna
- Zwierzęta futerkowe pozostałe
Dziedzina:
Działalność rolnicza
Źródło: GUS