Branża gastronomiczna to nie tylko pyszne dania serwowane w wielką pieczołowitością. Na sukces każdej kuchni pracują ludzie oraz najwyższej jakości sprzęt. Służy on do przygotowywania, przechowywania i podawania żywności i jest nieodłącznym elementem restauracji, barów, kawiarni, piekarni, stołówek i innych tego typu miejsc. Natomiast w zależności od specyfiki lokalu, rodzaju podawanych dań oraz często ilości miejsca, jakim się dysponuje, należy dobrać taki sprzęt, który jest niezbędny i sprawdzi się w codziennych zadaniach.
Jakie wyposażenie gastronomii sprawdza się w pracy?
Urządzenia gastronomiczne można podzielić na te podstawowe i specjalistyczne, które są wykorzystywane w określonych lokalach. W tej pierwszej kategorii znajdą się na przykład kuchni gazowe i elektryczne, frytkownice, piece konwekcyjne, lodówki i zamrażarki, a także ekspresy do kawy czy termosy gastronomiczne oraz inne produkty. Ta lista jest zdecydowanie dłuższa, więc właściciele restauracji, barów czy kawiarni mają z czego wybierać. Niezmiennie oczywiście ważna jest jakość urządzeń, ich parametry, które znacznie przekraczają te konieczne w domowych zastosowaniach oraz trwałość. Sprzęt gastronomiczny jest bowiem bardzo intensywnie eksploatowany i wiele musi wytrzymać.
Jak wybrać profesjonalne wyposażenie do restauracji?
Bardzo ważnym urządzeniem w profesjonalnej kuchni są piece gastronomiczne z GastroProdukt. To kluczowy sprzęt, który służy do pieczenia i przygotowywania różnorodnych potraw. Oczywiście dostępne są różnorodne piece, które dopasowuje się do różnych technik pieczenia i rodzajów potraw. Spośród tych najczęściej wybieranych należy wskazać modele konwekcyjne ze stali nierdzewnej. Są wszechstronnymi urządzeniami do pieczenia, które wykorzystują cyrkulację gorącego powietrza wewnątrz komory. Dzięki temu zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła i skracają czas pieczenia. Są idealne do przygotowywania ciast, chleba, mięs, ryb i warzyw. W wielu lokalach niezbędny jest też piec do pizzy. Najpopularniejsze są te opalane drewnem lub gazem, które osiągają bardzo wysokie temperatury, co pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki i idealnie upieczonego wnętrza pizzy. Powszechnie stosowane w piekarniach i cukierniach są piece do pieczenia na kamieniu. Mają płaską powierzchnię kamienia, która magazynuje ciepło i zapewnia równomierne pieczenie chleba, bułek, ciastek i innych wyrobów cukierniczych. W innych miejscach niezastąpione są piece do grillowania. To w nich przygotowuje się steki, kiełbaski, warzywa czy ryby. Mają specjalne ruszty, które umożliwiają smażenie potraw na otwartym ogniu lub zastosowanie płyt grillowych.
Sprawdzony sklep gastronomiczny
Wybór dobrych urządzeń gastronomicznych jest kluczowy dla efektywnego funkcjonowania lokalu. Na początku trzeba się zastanowić, jakie potrzeby ma dana restauracja czy konkretny bar oraz jakie potrawy będzie się w nich serwować. Poza tym ważne są też oczekiwania dotyczące wydajności, jakości i ilości produkcji. Warto też zaplanować realistyczny budżet na zakup urządzeń gastronomicznych. Dobrze jest zainwestować w urządzenia wysokiej jakości, które będą niezawodne i wydajne, ale równocześnie mieć na uwadze swoje finansowe możliwości. W dobrym sklepie można liczyć natomiast na profesjonalne doradztwo oraz szeroki wybór produktów.